\require{AMSmath} Differentiëren Gegeven: y= e-x·cos(x)Bepaal de 4de afgeleideDe eerste dy/dx= -1e-x·cos(x) + e-x ·sin(x)Ik zie wel dat -1e-x·cos(x)=-yIk kom echter niet verderHet antwoord van de opgave luidt: de 4de afgeleide +4y=0gaarne enige uitleg hoe je tot deze oplossing moet komenjoep Differentiëren Joep Ouder - donderdag 10 september 2015 Antwoord De eerste afgeleide:$\eqalign{ & y = e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr & y' = - e^{ - x} \cdot \cos (x) + e^{ - x} \cdot - \sin (x) \cr & y' = - e^{ - x} \left( {\cos (x) + \sin (x)} \right) \cr}$Dan de tweede afgeleide:$\eqalign{ & y' = - e^{ - x} \left( {\cos (x) + \sin (x)} \right) \cr & y'' = e^{ - x} \cdot \left( {\cos (x) + \sin (x)} \right) + e^{ - x} \cdot \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) \cr & y'' = 2e^{ - x} \cdot \sin (x) \cr}$De derde afgeleide:$\eqalign{ & y'' = 2e^{ - x} \cdot \sin (x) \cr & y''' = - 2e^{ - x} \cdot \sin (x) + 2e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr & y''' = 2e^{ - x} \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) \cr}$...en dan krijg je:$\eqalign{ & y''' = 2e^{ - x} \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) \cr & y^{(4)} = - 2e^{ - x} \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) + 2e^{ - x} \left( { - \cos (x) - \sin (x)} \right) \cr & y^{(4)} = 2e^{ - x} (\sin (x) - \cos (x) + 2e^{ - x} \left( { - \cos (x) - \sin (x)} \right) \cr & y^{(4)} = 2e^{ - x} \cdot - 2\cos (x) \cr & y^{(4)} = - 4e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr}$Dan ben je er wel...$\eqalign{ & y^{(4)} = - 4e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr & y^{(4)} = - 4y \cr & y^{(4)} + 4y = 0 \cr}$Tada! Gewoon doorzetten dus! WvR donderdag 10 september 2015 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Gegeven: y= e-x·cos(x)Bepaal de 4de afgeleideDe eerste dy/dx= -1e-x·cos(x) + e-x ·sin(x)Ik zie wel dat -1e-x·cos(x)=-yIk kom echter niet verderHet antwoord van de opgave luidt: de 4de afgeleide +4y=0gaarne enige uitleg hoe je tot deze oplossing moet komenjoep Differentiëren Joep Ouder - donderdag 10 september 2015
Joep Ouder - donderdag 10 september 2015
De eerste afgeleide:$\eqalign{ & y = e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr & y' = - e^{ - x} \cdot \cos (x) + e^{ - x} \cdot - \sin (x) \cr & y' = - e^{ - x} \left( {\cos (x) + \sin (x)} \right) \cr}$Dan de tweede afgeleide:$\eqalign{ & y' = - e^{ - x} \left( {\cos (x) + \sin (x)} \right) \cr & y'' = e^{ - x} \cdot \left( {\cos (x) + \sin (x)} \right) + e^{ - x} \cdot \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) \cr & y'' = 2e^{ - x} \cdot \sin (x) \cr}$De derde afgeleide:$\eqalign{ & y'' = 2e^{ - x} \cdot \sin (x) \cr & y''' = - 2e^{ - x} \cdot \sin (x) + 2e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr & y''' = 2e^{ - x} \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) \cr}$...en dan krijg je:$\eqalign{ & y''' = 2e^{ - x} \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) \cr & y^{(4)} = - 2e^{ - x} \left( { - \sin (x) + \cos (x)} \right) + 2e^{ - x} \left( { - \cos (x) - \sin (x)} \right) \cr & y^{(4)} = 2e^{ - x} (\sin (x) - \cos (x) + 2e^{ - x} \left( { - \cos (x) - \sin (x)} \right) \cr & y^{(4)} = 2e^{ - x} \cdot - 2\cos (x) \cr & y^{(4)} = - 4e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr}$Dan ben je er wel...$\eqalign{ & y^{(4)} = - 4e^{ - x} \cdot \cos (x) \cr & y^{(4)} = - 4y \cr & y^{(4)} + 4y = 0 \cr}$Tada! Gewoon doorzetten dus! WvR donderdag 10 september 2015
WvR donderdag 10 september 2015
©2001-2024 WisFaq