\require{AMSmath} Vergelijkingen met wortels Hallo wisfaq,√(x-3)+(1/√(x-3))=√(x)Ik heb dit op de volgende manier opgelost maar dit is niet juist en ik begrijp niet waarom.(√(x-3)√(x-3)+1)/√(x-3)=√(x)x-3+1/(√(x-3))=√(x)x-2=x2 -3xx2-4x+2=0.Dit is niet juist want de oplossing is x=4.Groeten viky Iets anders - donderdag 10 september 2015 Antwoord Ik begrijp niet hoe je hier aan komt:$x-2=x^2-3x$Dat klopt niet dat moet zijn:$x-2=\sqrt{x}\cdot\sqrt{x-3}$Je krijgt dan:$(x-2)^2=x(x-3)$...en dan kom je wel uit op $x=4$PSIk zou wel hier en daar haakjes schrijven als dat nodig is. De vraag is dan nog of dit wel de handige manier is...:-)$\eqalign{ & \sqrt {x - 3} + \frac{1}{{\sqrt {x - 3} }} = \sqrt x \cr & \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt {x - 3} + \sqrt {x - 3} \cdot \frac{1}{{\sqrt {x - 3} }} = \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt x \cr & x - 3 + 1 = \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt x \cr & x - 2 = \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt x \cr}$ WvR donderdag 10 september 2015 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo wisfaq,√(x-3)+(1/√(x-3))=√(x)Ik heb dit op de volgende manier opgelost maar dit is niet juist en ik begrijp niet waarom.(√(x-3)√(x-3)+1)/√(x-3)=√(x)x-3+1/(√(x-3))=√(x)x-2=x2 -3xx2-4x+2=0.Dit is niet juist want de oplossing is x=4.Groeten viky Iets anders - donderdag 10 september 2015
viky Iets anders - donderdag 10 september 2015
Ik begrijp niet hoe je hier aan komt:$x-2=x^2-3x$Dat klopt niet dat moet zijn:$x-2=\sqrt{x}\cdot\sqrt{x-3}$Je krijgt dan:$(x-2)^2=x(x-3)$...en dan kom je wel uit op $x=4$PSIk zou wel hier en daar haakjes schrijven als dat nodig is. De vraag is dan nog of dit wel de handige manier is...:-)$\eqalign{ & \sqrt {x - 3} + \frac{1}{{\sqrt {x - 3} }} = \sqrt x \cr & \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt {x - 3} + \sqrt {x - 3} \cdot \frac{1}{{\sqrt {x - 3} }} = \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt x \cr & x - 3 + 1 = \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt x \cr & x - 2 = \sqrt {x - 3} \cdot \sqrt x \cr}$ WvR donderdag 10 september 2015
WvR donderdag 10 september 2015
©2001-2024 WisFaq