Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76176 

Re: Tellen

Wat leuk om zo snel een duidelijk antwoord te mogen krijgen. Hartelijk dank. Hiervan leer ik dat de regel van 10 faculteit is toegepast, heel aannemelijk, daar was ik zelf niet op gekomen. Toch vrees ik dat 3,6 miljoen een overschatting is.

Kijk naar een eenvoudig voorbeeld. Hoeveel samenwerkingsverbanden zijn samen te stellen met vier personen? Dat is om te beginnen alle vier, dan zijn er vier combinaties van drie mogelijk, en zes van twee. Opgeteld geeft dat elf mogelijke samenwerkingsverbanden, aanzienlijk minder dan 4!=24. Toegepast op 10 personen, kom ik op een optelling van de mogelijke combinaties 10 uit 10(=1), 9 uit 10(=10), 8 uit 10(=45), enz. tot 2 uit 10(=45), in totaal 1013 mogelijke verbanden.

Kortom, is toepassing van n faculteit misschien toch te simpel om de vraag te beantwoorden. Robbert Dijkgraaf had het dan ook over 'een eenvoudige berekening'.

Te eenvoudig, denk ik nu, of zie ik iets over het hoofd?

Han Di
Iets anders - zondag 30 augustus 2015

Antwoord

Beste Han,

Het is altijd bij dit soort berekeningen belangrijk te weten wat je precies bedoelt met de vraag, in dit geval met "mogelijke samenwerkingsverbanden". Afhankelijk daarvan kun je immers pas een berekening opzetten. Jouw opzet is ook een mogelijke manier om het te benaderen, maar die heeft Dijkgraaf kennelijk niet bedoeld.

Met vriendelijke groet,

FvL
zondag 30 augustus 2015

©2001-2024 WisFaq