Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren en kettingregel

f(x) = x3+ 2x2 + 1 en g(x) = ln(x3+1)

Gevraagd g(f(x))?
g(f(x)) = g'(f(x))f'(x) = 2x/(x2+1)*(x3+ 2x2 + 1)*(3x2+4x)
zou ik denken maar dat is niet goed ??

Marc
Student hbo - zaterdag 22 augustus 2015

Antwoord

Misschien krijg je er iets meer greep op als je y = x3 + 2x2 + 1 stelt en de functie g dan schrijft als g(y) = ln(y3 + 1).
De afgeleide van de samenstelling 'g na f' wordt dan g'(y) . f'(x) ofwel 1/(y3 + 1) . 3y2 . (3x2 + 4x) en dan vervang je de y weer door de vorm x3 + 2x2 + 1
Je zat er dus niet helemaal naast

MBL
zaterdag 22 augustus 2015

 Re: Differentiëren en kettingregel 

©2001-2024 WisFaq