Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Orthogonale trajectoriën

Geachte heer/ mevrouw,
Gevraagd wordt om de volgende opdracht op te lossen:
'Find the orthogonal trajectories of the family of curves x= ky2, where k is an arbitrary constant.

Stap 1
Als ik x= ky2 differentieer dan volgt: dy/dx= 1/2ky

Stap 2
Uit dy/dx= 1/2ky volgt: 1/2·(x/y2)·y en dy/dx= y/2x

Normaal gesproken zou moet je van hieruit de opdracht verder kunnen uitwerken. In het antwoordenboek staat echter het volgende: dy/dx= -(2x/y, waarbij het min-teken voor de deelstreep staat. Ik snap niet hoe men hierbij komt en waarom ik niet verder mag rekenen met de gevonden uitwerking van stap 2.

Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer u meer duidelijkheid hieromtrent zou kunnen verschaffen.

Alvast bedankt voor de reactie en moeite.

Mario

mario
Student hbo - maandag 27 juli 2015

Antwoord

Het resultaat van stap 2 geeft de helling langs de gegeven krommen, uitgedrukt in x en y.
De orthogonale trajectoriën moeten steeds loodrecht op de krommen staan. Gebruikt wordt dan dat het product van de richtingscoëfficiënten dan -1 moet zijn.
Controleer maar dat (y/2x).(-2x/y) = -1

MBL
maandag 27 juli 2015

©2001-2024 WisFaq