Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omschrijven van formules

Ik heb zitten nadenken/puzzelen hoe ik dit som kan oplossen. Maar het lukt me niet.

Vraag is; hieronder gegeven formules moeten steeds de variabele x worden uitgedrukt in overige variabelen.

Soms:
a(x+y)=b(y-x)

Joe Ma
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 22 juli 2015

Antwoord

Ik zou deze opgave zo aanpakken:

Haakjes wegwerken:
ax + ay = by - bx

Dan "alles waar 'x' in zit" naar links halen en de rest naar rechts:
ax + bx = by - ay

'x' buiten haakjes halen:
x(a+b) = by - ay

delen door (a+b):
q76051img1.gif

Dit kan je nog herleiden tot:
q76051img2.gif

of:
q76051img3.gif

GHvD
woensdag 22 juli 2015

©2001-2024 WisFaq