Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie omschrijven tbv onbekende

Momenteel heb ik deze functie:
C = h · g · B2 + z · B
Hierbij zijn de beide 'B' letters van dezelfde waarde
Nu is mijn vraag:
Doormiddel van welke formule kan ik B uitrekenen?
B = ?

Michel
Student hbo - dinsdag 21 juli 2015

Antwoord

Hallo Michiel,

Je kunt de vergelijking als volgt schrijven:

(h·g)·B2 + z·B - C = 0

Dit is een tweegraads vergelijking, deze kan je oplossen met de ABC-formule.
In dit geval is:

a = h·g
b = z
c = -C

Bereken eerst:

D = b2-4·a·c, dus:
D = z2-4·h·g·-C
D = z2+4·h·g·C


Voor de twee oplossingen voor B geldt dan:

q76042img1.gif

Dus met jouw gegevens:

q76042img3.gif

OK zo?

GHvD
dinsdag 21 juli 2015

©2001-2024 WisFaq