Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kapitaalinvestering

Goede avond,
Volgend probleem geeft mij wat moeilijkheden
Ik pas de formule toe A=P(1+r)^n met A het eindkapitaal, P het beginkapitaal en r de tariefverhoging op het kapitaal jaarlijks en n het aantal jaren .
Zoek de eindwaarde A van een kapitaal P= 68.900€ na vier jaar en waaraan jaarlijks r= 13,2 procent intrest wordt toegekend, maar die intrest wordt maandelijks samengesteld.
Antwoord zou zijn :111.000 € en volgens calculator 116.486,26 €
Ik rekende A= 68900(0,09433)^4*12met 1.132/12=0.09433 en het aantal periodes is 4*12=48
Dus:
A=68900(0.09433)^48 maar het dit klopt niet met het gegeven antwoord...
IK doe zeker iets fout maar kan niet achterhalen wat er fout gaat. Vandaar mijn vraag om wat hulp.
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - vrijdag 17 juli 2015

Antwoord

Raar,

Ik kom ook met geen mogelijkheid aan 111.000

Je zou natuurlijk gewoon met die 13,2% kunnen rekenen dus 68900·(1,132)4
Maandelijkse interest krijg je overigens niet door te delen door 12 maar door de 12e machts wortel te nemen. Interest is namelijk een vermeningvuldigingsfactor. 12 keer interest betekent dan tot de macht 12 en de inverse is de 12e machts wortel uit 1,132 = 1,0103857 per maand.

Maar daarmee kom ik nog steeds niet aan 111.000
In jouw berekeningen zitten overigens nog wat meer (denk)fouten.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 18 juli 2015

©2001-2024 WisFaq