Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking met een onbekende exponent en een `gewone onbekende`

Hoe lost je deze vergelijking algebraïsch op?

log(1+0,05·X)/log(1,04)=X

Voor de duidelijkheid, met log bedoel ik de log met grondtal 10.

Alvast bedankt.

Bas
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 juli 2015

Antwoord

Dat wordt rekenapparatenwerk!
Je kunt nog wel wat 'rommelen' zoals log(1 + 0,05x) = x.log(1,04) = log(1,04x) zodat je kunt concluderen dat 1 + 0,05x = 1,04x, maar dan houdt het op.
Gezien deze conclusie kun je net zo goed de opgave meteen in je GR invoeren, want de gezette stapjes leidden toch tot niets.

MBL
woensdag 15 juli 2015

©2001-2024 WisFaq