Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel oplossen

De eierprijs komt tot stand op een markt van concurrentie. De vraag naar eieren neemt af als de prijs toeneemt. Het aanbod wordt juist groter als de prijs toeneemt.
Wie wil er niet produceren als er goed verdient kan worden.

Er geldt:
qv = -p + 43
qa = 1/3p + 27

hierin is:
qv: de gevraagde hoeveelheid in 10000 stuks per periode.
qa: de aangeboden hoeveelheid in 10000 stuks per periode
p: de prijs in centen per stuk

de evenwichtprijs kun je berekenen door het stelsel

qv = -p + 43
qa = 1/3p + 27

Bereken de evenwichtprijs en de evenwichtshoeveelheid.

Hoe bereken je deze som evt. met x y methode?

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 juli 2001

Antwoord

Wanneer is qv=qa?
Als -p+43=1/3p+27

Oplossen:
43=4/3p+27
16=4/3p
48=4p
p=12
q=31 (x10.000)

De evenwichtsprijs is 12 cent en de evenwichtshoeveelheid is 31.000
(eitje!)

WvR
woensdag 18 juli 2001

©2001-2024 WisFaq