Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantal ballen in een piramide

Een piramide met golfballen. Onderste rij 7, op de top 1. totaal dus 140 ballen in de piramide (7²+6²+...).



Is voor een dergelijke reeks een formule om het totaal aantal makkelijker te berekenen? Ik heb geen wiskundig inzicht, maar mijn exact denkende vrienden komen hier ook niet uit.
Dank.

Peter
Iets anders - maandag 22 juni 2015

Antwoord

$
P_n = \sum\limits_{k = 1}^n {k^2 } = \frac{1}
{6}n\left( {n + 1} \right)\left( {2n + 1} \right)
$

Voor n=7:

$
P_7 = \frac{1}
{6} \cdot 7 \cdot 8 \cdot 15 = 140
$

Je moet maar 's kijken op:

WvR
maandag 22 juni 2015

©2001-2024 WisFaq