Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kenmerken van sinusoiden gebruiken

Gegeven is de formule N = 1,5cos(2/3$\pi$(t-1/2))+3,5 met domein [0,10].
Bereken in een decimaal nauwkeurig de grootste helling van de grafiek.
Hoogste punt = (1/2,5)
Periode = 3
Evenwichtsstand = 3,5
De grafiek gaat stijgend door het punt (1/2+3/4·3 ; 3,5)
Daarna gebruik je de optie dy/dx.
Maar mijn vraag luidt: Hoe kom je aan die 3/4?

Jamiro
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 juni 2015

Antwoord

De grafiek heeft zijn grootste helling wanneer hij stijgend door de evenwichtsstand gaat.
Dit is het geval als 2/3×$\pi$·(t-1/2)=3/2$\pi$
Dus t-1/2=3/(2$\pi$)·3/2$\pi$=3/4×3.
Dus t=1/2+9/4=11/4

hk
zaterdag 13 juni 2015

©2001-2024 WisFaq