Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lenen en aflossen

Iemand leent 20000 euro en lost elke maand 500 euro af. De lening duurt 10 jaar. Wat is het rentepercentage per maand? per jaar?

Ik heb dit gedaan met ZRM: N= 120; Pv= - 20000 en PMT = 500 vervolgens I laten berekenen en ik vind I=2,345
Ik veronderstel dat dit dan ook per maand is? Maar is dat niet veel? en dan per jaar?

Dina
3de graad ASO - zondag 31 mei 2015

Antwoord

Dat lijkt me inderdaad net wat te veel.
Ik kom uit op jaarbasis 28,141% rente
Maandrente is dan 12√(1,28141) = 2,09%
Jij hebt de jaarrente door 12 gedeeld, maar je moet de 12e-machts wortel nemen. Rest lijkt me goed.

Heb het even gecheckt: http://emicalculator.net/

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 31 mei 2015

©2001-2024 WisFaq