Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Combinaties

Hallo! Ik ben bezig met telproblemen op te lossen en ben even verward. Weet iemand hoe je deze oefening oplost?

Op hoeveel manieren kan men acht kaarten trekken uit een spel van 52 kaarten als er bij de acht kaarten precies drie azen en vier harten moeten zitten?

Julie
3de graad ASO - zaterdag 30 mei 2015

Antwoord

Verdeel je 52 kaarten in 4 groepen (A, B, C en D), als volgt samengesteld.
A bevat alleen de hartenaas
B bevat de 3 overige azen
C bevat de 12 overige hartenkaarten
D bevat de overige 36 kaarten.

Ga er nu vanuit dat de hartenaas niet getrokken wordt.
Daarvoor heb je:

(1nCr0)x(3nCr3)x(12nCr4)x(36nCr1) = 1x1x495x36 = 17820 mogelijkheden.

Bekijk nu de trekkingen waarin de hartenaas wél voorkomt. Er zijn dan:

(1nCr1)x(3nCr2)x(12nCr3)x(36nCr2) = 1x3x220x630 = 415800 mogelijkheden.

Samen levert dat het gewenste aantal 433620 op.

MBL

MBL
zaterdag 30 mei 2015

©2001-2024 WisFaq