Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Topvergelijking parabool

Hoi ik heb een vraagje over de topvergelijking van een parabool:

De topvergelijking van een parabool is v=+-√2pu

Nu geeft men de volgende criteria op:

p$>$0: v=+-√(2pu) u$\ge$0 (top links)
p$<$0: v=+-√(2pu) u$\le$0 (top rechts)

Ik begrijp in bovenstaande criteria de waarde van p en u niet goed. De afstand tussen het brandpunt en de richtlijn is p, dus hoe kan deze dan ooit negatief zijn?

Leentj
Student Hoger Onderwijs België - zondag 24 mei 2015

Antwoord

Ik heb hier en daar wat haakjes gezet, maar 't heeft te maken met die wortel. Als p positief is dan moet u wel groter of gelijk aan nul zijn anders wordt het getal onder het wortelreken negatief. De parabool is dan alleen gedefinieerd voor u$\ge$0.

Als p negatief is dan moet u ook negatief zijn anders wordt het getal onder het wortelteken negatief. Ik heb hier twee voorbeelden met p=3 en p=-3.

q75681img1.gif

WvR
maandag 25 mei 2015

 Re: Topvergelijking parabool 

©2001-2024 WisFaq