Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse van een isometrie

Een verschuiving kan je 'ongedaan maken' door te verschuiven over de tegengestelde vector. M.a.w. voor een verschuiving t(v) geldt: t(-v)°t(v)=1E. Omdat ook t(v)°t(-v)=1E, kunnen we zeggen dat de verschuiving over de vector -v de inverse transformatie is van de verschuiving over de vector v (het symmetrisch element t.o.v. de samenstelling). Dus t(-v)=t(v)-1

Vraag: Ga na dat ook de andere soorten isometrieën van de ruimte een inverse transformatie hebben en dat deze inverse transformaties opnieuw isometrieën zijn.

Lien
3de graad ASO - zondag 17 mei 2015

Antwoord

Wat zou de inverse van een spiegeling zijn?
En hoe draai je een rotatie terug?

kphart
maandag 18 mei 2015

©2001-2024 WisFaq