Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kosten uitdrukken in een functie

De opgave luidt als volgt: De herstellingskost van een machine wordt uitgedrukt als K = 2x2 + 5xy + 4y2 - 40y + 100. De machine bestaat uit twee delen en het aantal wekelijkse inspecties van deze twee delen wordt uitgedrukt met x en y. Het totaal van de wekelijkse inspecties bedraagt steeds 20.

Gevraagd: Druk de herstellingskosten uit in functie van het aantal wekelijkse inspecties van het eerste, resp. tweede deel.

Oplossing: K = x2 - 20x + 900, resp. K = y2 - 20y + 900.

Ik dacht dat de wekelijkse inspecties voor X = 20 en de inspecties voor y = 20.

Daarna heb ik 20 ingevuld bij X in de opgave en kwam ik op 40y2 + 60y + 900 uit, maar niet het gevraagde. Tot nu toe kon ik de opgaven via zelfstudie oplossen, maar hier loop ik compleet vast. Hopelijk weet u raad.

Mig
Iets anders - zaterdag 16 mei 2015

Antwoord

Vervang x door 20 - y of y door 20 - x (want x + y = 20).

MBL
zaterdag 16 mei 2015

©2001-2024 WisFaq