Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opgave over Fourierreeksen

Ik kom niet uit de volgende opgave:

Van een functie f met periode is de Fourierreeks gegeven door
de som van n=1 tot van bn sin(2nx) voor zekere bn uit R.
Bepaal de Fourierreeks van g(x)=f(x)cos(4x), waarbij de Fouriercoëfficiënten ßm van g worden uitgedrukt m.b.v. de bn.

Ik heb het geprobeerd op te lossen, maar dan kom ik uit op een onmogelijke integraal....

Niels
Student universiteit - vrijdag 14 februari 2003

Antwoord

Beste Niels,
Ik denk dat je helemaal geen integralen nodig hebt bij deze opgave. Vermenigvuldig gewoon de hele reeks met cos(4x).
Dan krijg je termen bnsin(2nx)cos(4x).
Gebruik nu de bekende formule: sin(a)cos(b) = 1/2( sin(a+b) + sin(a-b)). Dan krijg je weer allemaal sinus termen en als je die dan weer netjes bij elkaar zet heb je weer een reeks met alleen sinus- termen. Dat is dan de gezochte reeks. Succes ermee.

JCS
dinsdag 18 februari 2003

©2001-2024 WisFaq