Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Statistiek en kansrekenen

Beste

Volgend vraagstuk krijg ik niet opgelost! Uit een onderzoek blijkt dat bij 127 van de 8045 kranen de max waarde voor het natriumgehalte in het water overschreden werd. Kan je op basis van deze gegevens besluiten dat het natriumgehalte bij meer dan 1.5% van de kranen te hoog is? Gebruik een hypothesetest. Het significantieniveau is 0.1.

De eerste stap die moet gebeuren is de nulhypothese en alternatieve hypothese opstellen. En hier zit het probleem! Ik denk dat ik moet gebruik maken van proportie. Mijn h0: p$<$ 0.015 en h1:p$\ge$0.015 Klopt dit? Dan ga ik over naar de teststatistiek: (P-po)/wortel(p0(1-p0)/n)). Hier vul ik de getallen in voor de testwaarde te berekenen. Welke waarde moet ik geven aan P? po= 0.015 en n = 8045?

Hopelijk kun je me helpen

Elke
Student universiteit - vrijdag 8 mei 2015

Antwoord

Jouw po en n zijn juist. Ik werk normaal met een teststatistic in aantal met toepassing van continuïteitscorrectie.

H0: hoogstens 1,5% te hoog.
H1: meer dan 1,5% te hoog

Normale benadering met continuïteitscorrectie:
Overschrijdingskans rechts P(X$\ge$127) = P(Z$\ge$ (126,5 - 120,7)/10,90) = P(Z$\ge$0,53) = 0,2981 niet significant dus.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 8 mei 2015

©2001-2024 WisFaq