Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen en ongelijkheden

Hey!

Ik loop vast in een opgave en zou graag hulp krijgen.
Gegeven is de formule f(x)=100x2(x-20)2
Hierbij moet ik
a) f(x)$>$100
en
b) f(x)$\le$x2
oplossen.
Omdat de formule zo groot is lukt het me niet om deze algebraïsch op te lossen en ik heb moeite met het in kaart brengen en dus het vinden van de snijpunten in de grafiek van de GR.
Alvast bedankt!

Stijn
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 7 mei 2015

Antwoord

De grafiek van functie f is inderdaad vrijwel niet in beeld te krijgen. Maar gelukkig is het ook niet nodig, dankzij de speciaal gekozen vorm van functie f.
Als je stelt A = x(x - 20), dan zie je dat je ongelijkheid neerkomt op A2 $>$ 1 en dat komt weer neer op A $>$ 1 of A $<$ -1
En dit is te doen, zelfs zonder GR.

Dezelfde aanpak kun je ook voor de tweede vraag volgen.
Maar je zou ook links en (uiteraard) rechts door de gemeenschappelijke factor x2 kunnen delen. Op zich is delen een riskante bezigheid, zeker bij ongelijkheden. Het teken kan namelijk omslaan, maar omdat x2 gegarandeerd nooit negatief is, gebeurt dat hier niet. Je moet wel even op x = 0 letten, want dan is x2 óók gelijk aan nul en delen door nul is niet mogelijk.

MBL
donderdag 7 mei 2015

©2001-2024 WisFaq