Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking in het kwadraat

Beste allen,

Vergelijkingen heb ik niet zo'n moeite (meer) mee. Alleen kom ik nu een vraag tegen waar ik het antwoord niet op kan vinden. De vergelijking staat nu in het kwadraat geschreven.

210x+8 = 87x-5

Als ik de vergelijking uitwerk kom ik op -13/3 uit.
10x+8=7x-5
3x+8=-5
3x=-13
x=-13/3

Graag zie ik u reactie tegemoet.

Bart
Student hbo - donderdag 7 mei 2015

Antwoord

Je moet wel zorgen voor gelijke grondtallen. Je krijgt dan zoiets als:

$
\eqalign{
& 2^{10x + 8} = 8^{7x - 5} \cr
& 2^{10x + 8} = \left( {2^3 } \right)^{7x - 5} \cr
& 2^{10x + 8} = 2^{21x - 15} \cr
& 10x + 8 = 21x - 15 \cr
& 11x = 23 \cr
& x = \frac{{23}}
{{11}} \cr}
$

Snap je?

WvR
donderdag 7 mei 2015

©2001-2024 WisFaq