To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand van punt tot rechte

Gegeven: halfregelmatig antiprisma



Gevraagd: d(G,AB)

Heeft u een idee?
Alvast bedankt!

Jasmin
3de graad ASO - maandag 4 mei 2015

Antwoord

Hallo Jasmine,

De lengte van de zijden van het grondvlak en bovenvlak noem ik a. Kies punt Q op het midden van AB, en R op het midden van CD. Teken dan het vlak door EGRS. Dit ziet er zo uit:

q75499img4.gif

De gevraagde afstand is de lengte van de groene lijn GQ.

QR = a (dit is een zijde van het grondvlak).
EG = aÖ2 (dit is een diagonaal van het grondvlak)

Het verschil tussen deze lengtes wordt verdeeld over PQ en RS. Zo kunnen we berekenen:

RS = 1/2a(Ö2 - 1)

De zijvlakken van het antiprisma zijn gelijkzijdige driehoeken met zijde a. Het lijnstuk RG is de hoogte van zo'n driehoek. Je vindt:

RG = 1/2aÖ3

In de figuur zie je:

q75499img5.gif

Dan is:

q75499img6.gif

In driehoek QRG ken je nu de zijden QR en RG en de cosinus van de ingesloten hoek. Met de cosinusregel kan je de gevraagde zijde GQ berekenen.

Kan je hiermee verder?

GHvD
dinsdag 5 mei 2015

©2001-2025 WisFaq