Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De inverse functie

Hallo

IK wil de inverse functie van 5.ln(10-2x) berekenen.
Ik heb het volgende gedaan;
x = 5ln(10-2y)
5(10-2y)= ex
50-10y = ex
-10y = ex -50
y = -(1/10) ex + 5

Dat zou y = -1/2 ex +5 moeten zijn volgens mijn boek maar ik weet niet hoe men hier aan komt.
Kun je me laten zien wat ik verkeerd heb gedaan.
gr edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 2 mei 2015

Antwoord

Hallo Edward,

Wanneer je overgaat van x naar ex moet je de factor 5 ook 'meenemen'. Handiger is om zo te starten:

x = 5ln(10-2y)
x/5 = ln(10-2y)
10-2y = e(x/5)

Overigens kom ik niet uit op de inverse uit het boek, weet je zeker dat je de opgave en het antwoord correct hebt opgeschreven? Volgens mij zou de inverse functie moeten zijn:

y = -1/2 e(x/5) + 5

GHvD
zaterdag 2 mei 2015

 Re: De inverse functie 

©2001-2024 WisFaq