Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bezierkromme

Ik heb een kwadratische bezierkromme met de volgende punten: P0=(0,0) en P2=(1,0). Ook is de top van de kromme gegeven (deze kan variëren maar we nemen (0.25,0.75) als voorbeeld). Ik wil een formule opstellen om de positie van P1 te kunnen berekenen, is dit mogelijk?
Alvast bedankt

Jarvis
Student hbo - maandag 13 april 2015

Antwoord

Volgens Wikipedia | Kwadratische Bezierkromme moet gelden:

$
B(t) = \left( {1 - t} \right)^2 P_0 + 2t\left( {1 - t} \right)P_1 + t^2 \cdot P_2 \,\,voor\,\,t \in [0,1]
$

Met P0=(0,0), P1=(x,y) en P2=(1,0) geldt:

$
\begin{array}{l}
B(t) = \left\{ \begin{array}{l}
2t\left( {1 - t} \right)P_1 + t^2 \\
2t\left( {1 - t} \right)P_1 \\
\end{array} \right. \\
B(t) = \left\{ \begin{array}{l}
2t\left( {1 - t} \right) \cdot x + t^2 \\
2t\left( {1 - t} \right) \cdot y \\
\end{array} \right. \\
\end{array}
$

Oftewel:

$
\left\{ \begin{array}{l}
x = \frac{{4t^2 - 1}}{{8t(t - 1)}} \\
y = \frac{3}{{8t(1 - t)}} \\
\end{array} \right.
$

Voor de 'top' van de kromme geldt:

$
y' = 0 \Rightarrow t = \frac{1}{2}
$

Invullen geeft:

$
\begin{array}{l}
\left\{ \begin{array}{l}
x = \frac{{4\left( {\frac{1}{2}} \right)^2 - 1}}{{8 \cdot \frac{1}{2}(\frac{1}{2} - 1)}} = 0 \\
y = \frac{3}{{8 \cdot \frac{1}{2}(1 - \frac{1}{2})}} = 1\frac{1}{2} \\
\end{array} \right. \\
B(t) = \left\{ \begin{array}{l}
t^2 \\
2t\left( {1 - t} \right) \cdot 1\frac{1}{2} \\
\end{array} \right. \\
B(t) = \left\{ \begin{array}{l}
t^2 \\
3t\left( {1 - t} \right) \\
\end{array} \right. \\
\end{array}
$

...en dan ben je er wel. Het punt $P_1$ heeft als coördinaten $(0,1\frac{1}{2})$.

q75386img1.gif

Zoiets moet het zijn. Zou het daarmee lukken?

WvR
maandag 13 april 2015

©2001-2024 WisFaq