Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 75353 

Re: Afstand berekenen

Ohh, ja ik begrijp het, zo kan ik wel verder ja!

Maar, even voor mijn beeld, is het stuk tussen de x-as en P 2/3x omdat de helling van AC 2/3x is?

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 april 2015

Antwoord

Hallo Atena,

Dat is een wat twijfelachtige uitspraak. Het gaat erom dat je de y-coördinaat van een punt op de lijn y=2/3·x kunt vinden door de x-coördinaat in deze vergelijking in te vullen. Bijvoorbeeld:

Bij x=6 hoort: y=2/3·6 = 4

Zo gaat dat bij elke vergelijking.

In dit geval is er een evenredig verband tussen x en y, dan komen berekening en helling 'toevallig' op hetzelfde neer. Maar stel dat je een punt P hebt op een rechte lijn met deze vergelijking:

y = 2x+3

Dan vind je de y-coördinaat van punt P (en dus de afstand tussen x-as en P) door de x-coördinaat xp in te vullen:

yp = 2·xp+3

Bijvoorbeeld:

Bij x=6 hoort: y=2·6+3 = 15

Dan is deze y-coördinaat niet meer de x-coördinaat vermenigvuldigd met 'alleen' de helling 2 ....

GHvD
dinsdag 7 april 2015

©2001-2024 WisFaq