Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 75332 

Re: Exponentiele vergelijking oplossen

Bedankt voor uw reactie. Als ik op uw manier doe kom ik bij de volgende som niet uit.

√8·2x = 512
2√2 ·2x = 2√9
2x = 2 √ 9 / 2√2 = √4 1/2
2x = √41/2
?

ela
Student hbo - zaterdag 4 april 2015

Antwoord

De 'standaardaanpak' voor het oplossen van exponentiele vergelijkingen is dat je links en rechts een uitdrukking probeert te maken met hetzelfde grondtal. In dit geval zou dat betekenen dat je de vergelijking links en rechts schrijft als macht van 2, dus:

2... = 2...

In dat geval moeten de twee 'stippeltjestippeltjestippeltje' wel gelijk aan elkaar zijn.

$
\eqalign{
& \sqrt 8 \cdot 2^x = 512 \cr
& 2\sqrt 2 \cdot 2^x = 2^9 \cr
& 2^1 \cdot 2^{\frac{1}
{2}} \cdot 2^x = 2^9 \cr
& 2^{x + 1\frac{1}
{2}} = 2^9 \cr
& x + 1\frac{1}
{2} = 9 \cr
& x = 7\frac{1}
{2} \cr}
$

Handig toch?

WvR
zaterdag 4 april 2015

©2001-2024 WisFaq