Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oneigenlijke integralen

Ik heb een vraag ivm oneigenlijke integralen:
Welke oef is juist?

1. $\int_{-1}^1 \frac{dx}{(2x-1)^2}$ is -2/3?

2. $\int_0^{+\infty} \frac{x\,dx}{(x^2+1)^2}$ is $\infty$; maar + of -?

3. $\int_0^2 \frac{dx}{(x-1)^{1/3}}$ is 0 als je naar de grafiek kijkt nl symmetrisch met x-as

4. $\int_1^{+\infty}\frac{dx}{\sqrt{x+3}}$ is 2√5?

Ik heb naar de oplossingen gezocht door limieten te gebruiken naar de punten waar je een nulpunt van de noemer hebt, of een oneindig in de grens?

Dina
3de graad ASO - maandag 30 maart 2015

Antwoord

Beste Dina,

Van sommige opgaven was het niet helemaal duidelijk welke integraal je bedoelde. Ik heb ze in formulevorm weergegeven, reageer maar als de opgaven toch anders waren.

1. Nee, deze oneigenlijke integraal convergeert niet.
2. Deze convergeert wél, je zou 1/2 moeten vinden (stel x2+1 = t ...).
3. Inderdaad 0, maar niet alleen door die symmetrie. De oneigenlijke integralen van 0 tot 1 en die van 1 tot 2 convergeren allebei en zijn tegengesteld.
4. Deze oneingelijke integraal convergeert niet.

Om je beter te kunnen helpen met de stappen die je misschien fout doet, is het handig als je je uitwerking kan meegeven.

mvg,
Tom

td
maandag 30 maart 2015

©2001-2024 WisFaq