Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Beste,

Graag had ik volgende vraag gesteld over afleiden van functies. Meer bepaald over toepassing van afleiden.
De vraag is volgende, een wagen rijdt 108 km/h en vertraagt met een 2 m2/s, wanneer staat hij stil.
Ik ken het antwoord, het is 225 m
Je neemt de formule S=v1·t-(a·t2)/2
en v2=v1-a·t. Volgens mij is dit de afgeleide...

Wat ik graag zou weten is, hoe leg je dit uit.
bv. De gegeven verandering is a=2 m2/s en de gevraagde verandering is de afgelegde weg 's' maar hoe schrijf je dit nu correct?

Hoe kan ik op een correcte wijze schrijven dat formule
v2=v1-a·t de afgeleide is van S=v1·t-(a·t2)/2?

Alvast bedankt

Tim
Iets anders - dinsdag 24 maart 2015

Antwoord

Hallo Tim,

De formule voor de afgelegde weg is inderdaad:

q75230img1.gif

Bedenk wel dat het min-teken voor de versnelling a nu aangeeft dat een positieve waarde van a een vertraging aangeeft in plaats van een versnelling.
De parameter v1 is de beginsnelheid.

In het algemeen geldt deze regel voor de afgeleide van een machtsfunctie:

q75230img2.gif

dan is de afgeleide:

q75230img7.gif

Dit passen we toe op de formule voor de afgelegde weg (ik schrijf de variabele t als t1, zodat je de standaardregel kunt toepassen):

q75230img4.gif

Dan is de afgeleide:

q75230img8.gif

Eenvoudiger geschreven:

q75230img6.gif

GHvD
dinsdag 24 maart 2015

 Re: Differentiëren 

©2001-2024 WisFaq