Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire afbeeldingen

Hallo,
Gegeven zijn in een assenstelsel de lijnen:

l: y=x
m: y=x+4.

Afbeelding Sl is de spiegeling in lijn l en afbeelding Sm is de spiegeling in lijn m.

Gevraagd: welke coördinaten heeft het beeldpunt van P(a,b) onder de afbeelding Sl.

Wat wordt hier bedoeld met spiegeling in de lijn? Wat wordt bedoeld met beeldpunt? Ik weet niet waar ik moet beginnen. Kun je mij op weg helpen aub?
gr edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 maart 2015

Antwoord

q75185img1.gif

Ik heb het punt P(1,3) gespiegeld in de lijn $l$. Je krijgt dan het beeldpunt Q(3,1). We noemen dat loodrecht spiegelen in een lijn. Er geldt dat d(P,l)=d(Q,l).

Ik heb punt R(-4,3) gespiegeld in de lijn $m$. Je krijgt dan het beeldpunt S(-1,0). Op dezelfde manier als bij spiegelen in de lijn l. d(R,m)=d(S,m).

De vraag is nu kan je de coördinaten van het beeldpunt van een willekeurig punt P(a,b) bedenken bij spiegelen in $l$?

Je moet maar 's een paar willekeurig punten proberen en goed naar de coördinaten kijken. Valt je iets op?

WvR
dinsdag 17 maart 2015

©2001-2024 WisFaq