Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee variabelen berekenen met poollijn

Beste,

Bij de volgende vraag begrijp ik niet helemaal wat ik moet doen. De vraag luidt:
Gegeven is de parabool y2=2p(x-a). De lijn l: 3x+y=12 is de poollijn van het punt P(-2,2) ten opzichte van de parabool. Bereken a en p.

Nu bedacht ik dat je de parabool eerlijk kan delen, dus; y · ya = p(x-a) + pa(x-aa)
Het probleem zit hem nu bij mij, dat ik niet weet hoe ik verder moet.. Is het de bedoeling dat je de poollijn als y=.... omschrijft en dan invult in de eerlijk gedeelde parabool of moet de pool ingevuld worden?

Alvast bedankt!

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 maart 2015

Antwoord

In de door gegeven vergelijking van de poollijn kun je xP en yP door de coördinaten van P vervangen.
Je weet dat de poollijn de vergelijking y = -3x + 12 heeft.
Vergelijk daarom jouw poollijn met degene die het moet worden.

MBL
zondag 8 maart 2015

©2001-2024 WisFaq