\require{AMSmath} Rekenkundige rijen Beste,Hoe bereken je bij een rekenkundige rij u1 en v als je enkel u5=13 en u8+u9=40 gegeven hebt?En hoe bereken je bij een rekenkundige rij u1 en v als je enkel u5=26 en s10=275 gegeven hebt?Alvast bedankt... Emily 2de graad ASO - zondag 8 maart 2015 Antwoord 1. Er geldt: $u_n=u_1+v(n-1)$. Invullen geeft je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden: $13=u_1+v\cdot 4$ $40=u_1+v\cdot 7 + u_1 + v\cdot 8$ $13=u_1+v\cdot 4$ $40=2\cdot u_1+v\cdot 15$ Oplossen geeft: $u_1=5$ $v=2$ 2. Er geldt: $S_n=\frac{1}{2}n(u_1+u_n)$ Invullen geeft: $26=u_1+v\cdot 4$ $\frac{1}{2}\cdot 10\cdot(u_1+u_1+v\cdot 9)=275$ $26=u_1+v\cdot 4$ $5\cdot(2u_1+v\cdot 9)=275$ Geeft: $u_1=14$ $v=3$ Lukt dat zo? WvR zondag 8 maart 2015 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste,Hoe bereken je bij een rekenkundige rij u1 en v als je enkel u5=13 en u8+u9=40 gegeven hebt?En hoe bereken je bij een rekenkundige rij u1 en v als je enkel u5=26 en s10=275 gegeven hebt?Alvast bedankt... Emily 2de graad ASO - zondag 8 maart 2015
Emily 2de graad ASO - zondag 8 maart 2015
1. Er geldt: $u_n=u_1+v(n-1)$. Invullen geeft je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden: $13=u_1+v\cdot 4$ $40=u_1+v\cdot 7 + u_1 + v\cdot 8$ $13=u_1+v\cdot 4$ $40=2\cdot u_1+v\cdot 15$ Oplossen geeft: $u_1=5$ $v=2$ 2. Er geldt: $S_n=\frac{1}{2}n(u_1+u_n)$ Invullen geeft: $26=u_1+v\cdot 4$ $\frac{1}{2}\cdot 10\cdot(u_1+u_1+v\cdot 9)=275$ $26=u_1+v\cdot 4$ $5\cdot(2u_1+v\cdot 9)=275$ Geeft: $u_1=14$ $v=3$ Lukt dat zo? WvR zondag 8 maart 2015
WvR zondag 8 maart 2015
©2001-2024 WisFaq