Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren

Wie o wie helpt mij?

$
\eqalign{f(x) = \frac{{\log _5 (cotg x)}}
{{tg^3 (\ln (2x^9 + x)}} - tg\left( {\arccos ^2 \left( {x - 2} \right)} \right)}
$

Hoe differentieer ik dit naar f'(x)?

serdal
Student universiteit - zaterdag 7 maart 2015

Antwoord

Beste Serdal,

Om fouten te vermijden en om het overzicht wat te bewaren, zou ik je aanraden om het in stukken te doen. Bepaal bijvoorbeeld als voorbereidend werk afzonderlijk de afgeleiden van:
$$\log_5 \left(\cot x\right)$$ $$\tan^3\left(\ln(2x^9+x) \right)$$ $$\tan \left( \arccos^2(x-2) \right)$$
Hiervoor gebruik je de rekenregels voor het differentiëren, zoals de basisregels en de kettingregel.

Vereenvoudig alvast zo ver mogelijk en pas dan de quotiëntregel toe met de eerste twee afgeleiden; raap al je werk samen.

Een aanzet voor die eerste afgeleide:
$$\begin{array}{rl}
\displaystyle \left( \log_5 \left(\cot x\right) \right)'
&\displaystyle = \frac{1}{\ln 5}\frac{1}{\cot x}\left( \cot x \right)' \\[7pt]
&\displaystyle = \frac{1}{\ln 5}\frac{1}{\cot x}\frac{-1}{\sin^2 x} \\[7pt]
&\displaystyle = -\frac{1}{\ln 5 \sin x \cos x}\end{array}$$
Kan je zo verder?

mvg,
Tom

td
maandag 9 maart 2015

©2001-2024 WisFaq