Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren

kan u mij het volgende uitleggen.
Ik ben bezig met primitieve van functies te bepalen.
Ik moet namelijk oppervlaktes berekenen onder functies.
Nu word gesteld dat de primitieve van een exponentiele functie zoals gx gelijk is aan de afgeleide van gx / Ln (g)
en dat dit gx zou zijn.

Ik kom hier niet aan uit.
Want als ik de afgeleide van deze functie bereken kom ik op het volgende uit.
afgeleide gx/ Ln (g)=Ln g·gx-x-1·gx / (ln(x))2.
En krijg dit ook niet echt verder vereenvoudigt.

M Grau
Student hbo - woensdag 4 maart 2015

Antwoord

Je weet dat de afgeleide van f(x) = gx gegeven wordt door f'(x) = gx . Ln(g)
De functie f komt bij differentiëren dus onveranderd terug maar met een extra factor, namelijk Ln(g).
Wil je dus integreren, dan zul je die Ln(g) moeten proberen kwijt te raken en dat doe je jou precies door te beginnen met een Ln(g) onder de streep.

Je probeert het te reconstrueren door de quotiëntregel te gebruiken. Daar is niks mis mee, maar bedenk dat Ln(g) een vast getal is, dùs daarvan is de afgeleide gelijk aan nul.

MBL
woensdag 4 maart 2015

©2001-2024 WisFaq