\require{AMSmath} Gelijkvormigheid Scherphoekige driehoek ABC met omgeschreven cirkel. AD en BE zijn hoogtelijnen. ED snijdt na verlenging de omgeschreven cirkel in F.Bewijs:driehoek CDF gelijkvormig met driehoek CFBCE x CA = CF2 jaap v Ouder - woensdag 25 februari 2015 Antwoord Het is duidelijk dat de twee genoemde driehoeken de hoek bij C gemeenschappelijk hebben. In concreto: $\angle$(DCF) = $\angle$(BCF).Vierhoek ABDE is een koordenvierhoek en dus is $\angle$(EDC) = $\angle$A waarna volgt dat $\angle$(CDF) = 180° - $\angle$A.Daar vierhoek ABFC ook een koordenvierhoek is, geldt dat $\angle$(BFC) = 180° - $\angle$A.De twee genoemde driehoeken hebben dus twee gelijke hoeken en zijn derhalve gelijkvormig.Uit deze gelijkvormigheid volgt nu direct dat CF2 = CB x CDJe wilt bewijzen dat CF2 = CE x CA en dus ben je er als je kunt aantonen dat CE x CA = CB x CD.Dit laatste volgt direct uit de evidente gelijkvormigheid van de driehoeken BEC en ADC. MBL donderdag 26 februari 2015 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Scherphoekige driehoek ABC met omgeschreven cirkel. AD en BE zijn hoogtelijnen. ED snijdt na verlenging de omgeschreven cirkel in F.Bewijs:driehoek CDF gelijkvormig met driehoek CFBCE x CA = CF2 jaap v Ouder - woensdag 25 februari 2015
jaap v Ouder - woensdag 25 februari 2015
Het is duidelijk dat de twee genoemde driehoeken de hoek bij C gemeenschappelijk hebben. In concreto: $\angle$(DCF) = $\angle$(BCF).Vierhoek ABDE is een koordenvierhoek en dus is $\angle$(EDC) = $\angle$A waarna volgt dat $\angle$(CDF) = 180° - $\angle$A.Daar vierhoek ABFC ook een koordenvierhoek is, geldt dat $\angle$(BFC) = 180° - $\angle$A.De twee genoemde driehoeken hebben dus twee gelijke hoeken en zijn derhalve gelijkvormig.Uit deze gelijkvormigheid volgt nu direct dat CF2 = CB x CDJe wilt bewijzen dat CF2 = CE x CA en dus ben je er als je kunt aantonen dat CE x CA = CB x CD.Dit laatste volgt direct uit de evidente gelijkvormigheid van de driehoeken BEC en ADC. MBL donderdag 26 februari 2015
MBL donderdag 26 februari 2015
©2001-2024 WisFaq