Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 74984 

Re: Steekproeven

Hartelijk dank voor de reactie,

Ik kom er nu echter nog steeds niet uit. Ik zou graag specifiek willen weten hoeveel metingen ik moet doen om uit mijn gevonden data, betrouwbare conclusies te kunnen trekken? Dus bijvoorbeeld, er zijn 70 metingen nodig om betrouwbare conclusies te kunnen trekken aan de hand van een betrouwbaarheid van 95%. Wanneer ik de onderstaande formule(met gem=12,81) invul kom ik tot een getal van 0,025 xgem ± 1,96×1,03/√n
ofwel:
xgem ± 2,02/√n

Ik wil graag een n(steekproefgrootte?) krijgen van de hoeveelheid metingen?

Mike
Student hbo - maandag 23 februari 2015

Antwoord

Beste Mike,

het is mij geheel onduidelijk waar de door jou genoemde waarden 0,025 en 1,03 vandaan komen, en wat je bedoelt met "een getal".

Wat betreft de betrouwbaarheid van conclusies: eerst definieer je wat je precies verstaat onder 'betrouwbare concluise'. Dit is bijvoorbeeld de eis dat het grootte van het betrouwbaarheidsinterval ±0,4 is. Dan geldt dus:

2,887/Ön = 0,4

Ön = 2,887/0,4 = 7,22

n = 52

Wanneer je nu met 52 metingen een gemiddelde waarde vindt van 13,6, dan kan je met een betrouwbaarheid van 95% concluseren dat de 'echte' waarde ligt tussen:
  • 13,6-0,4=13,2
  • 13,6+0,4=14,0
Wil je een smallere marge, dan heb je meer metingen nodig.

OK zo?

GHvD
maandag 23 februari 2015

©2001-2024 WisFaq