Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Halveringstijd bierschuim

Hallo,
Mijn vraag is hoe ik de halveringstijd van bierschuim moet berekenen.
mvg

Liesel
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 16 februari 2015

Antwoord

Het tempo waarin de schuimkraag inzakt, is een exponentiële functie. Dat wil zeggen dat er elke seconde eenzelfde percentage van de hoogte afgaat: de afname van de hoogte/sec is evenredig met de hoogte zelf.

Beginnen we bv. met 10 cm en is daarvan na 10 sec nog 5 cm over, dan zal er na 20 sec nog 2.5 cm over zijn en na 30 sec nog 1.25 cm etc. Wiskundig uitgedrukt betekent dit, dat de natuurlijke logaritme van de hoogte (ln x) evenredig met de tijd afneemt. Bereken de waarde van ln(x) met je rekenmachine.



Maak een grafiek met de tijd op de x-as en ln(x) op de y-as en bepaal de richtingscoëfficiënt (K). Bereken de halfwaardetijd $t_{\frac{1}{2}}$ volgens onderstaande formule:

$
\eqalign{t_{\frac{1}
{2}} = \frac{{\ln \left( {\frac{1}
{2}} \right)}}
{K} \approx \frac{{ - 0.693}}
{K}}
$

Mooi hoor...
Re: Halveringstijd bierschuim

©2001-2024 WisFaq