Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren

Hallo,
Gevraagd wordt: geeft primitieve van
f(x)= 1 / (3x2)

Moet zijn F(x)= -1/(3x)+C. Weet ik maar ik zie niet hoe men hier aan komt. Ik weet ook dat ik via F' weer bij f uitkom maar hoe pak ik dit aan als het antwoord niet bekend is.

Ik probeer via 1/x naar ln|x| +c deze opgave op te lossen maar dat lukt niet. Kun je mij de stappen laten zien en uitleggen wat de beste manier is om dat op te lossen.
gr edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 februari 2015

Antwoord

Dat gaat zo:

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{1}
{{3x^2 }} = \frac{1}
{3}x^{ - 2} \cr
& F(x) = \frac{1}
{3} \cdot \frac{1}
{{ - 1}}x^{ - 1} = - \frac{1}
{3}x^{ - 1} = - \frac{1}
{{3x}} \cr}
$

Helpt dat?

Naschrift

$
\eqalign{\int {x^n } dx = \frac{1}
{{n + 1}}x^{n + 1} + C}
$ mits $n \ne - 1$

WvR
zaterdag 14 februari 2015

©2001-2024 WisFaq