Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het kwadraat van een negatief getal

Waarom is het kwadraat van een negatief getal of letter een negatief getal of letter en niet een positief getal of letter? Tegenwoordig is (-7)2=49 en -72=-49. Is een teken geíoppeld aan het cijfer of niet?

iris
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 februari 2015

Antwoord

Het kwadraat van een negatief getal is nog steeds positief. Dus -3 in het kwadraat is 9. Als je dat netjes wilt opschrijven dan moet je wel haakjes gebruiken, dus het kwadraat van -3 schrijf je als (-3)2.

$(-3)^{2}=9$

Als je -32 schrijft dan staat daar niet 'het kwadraat van -3' maar 'het tegengestelde van 3 in het kwadraat'. Dat is dus iets anders. Je neemt dan eerst het kwadraat van 3 en zet er dan een min voor.

$-3^{2}=-9$

Dus daar zit het 'm in... Je kunt dat het best onthouden als het feit dat machtsverheffen voor vermenigvuldigen gaat. Dus bij -72 moet je eerst machtsverheffen (dat wordt 49) en dan met -1 vermenigvuldigen.

Helpt dat?

Zie ook Wat is het antwoord van -22?

WvR
woensdag 11 februari 2015

©2001-2024 WisFaq