Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproef bij een referendum

Neem aan dat er in de populatie 58% stemmers zijn die voor een referendum stemmen en 42% die tegen het referendum stemmen. Stel dat we de steekproevenverdeling van de proportie voorstemmers willen bepalen gebaseerd op steekproeven van N = 100, hoeveel procent van de steekproeven geeft een proportie voorstemmers die tussen de 0.48 en 0.68 valt? Geef het antwoord in twee decimalen nauwkeurig.

Wie kan mij deze opdracht uitleggen en voorrekenen zodat ik de opdracht begrijp...?

linda
Student universiteit - woensdag 11 februari 2015

Antwoord

Hallo Linda,

Het aantal voorstemmers binnen een steekproef van 100 is binomiaal verdeeld, met n=100 en p=0,58. De kans dat je binnen zo'n steekproef maximaal 48 voorstemmers hebt, bereken je bijvoorbeeld met dit hulpje:

Op vergelijkbare wijze bereken je de kans dat je maximaal 67 voorstemmers hebt. Trek deze kansen van elkaar af, dan weet je de kans dat het aantal voorstemmers binnen een steekproef tussen 48 en 68 ligt.

GHvD
donderdag 12 februari 2015

©2001-2024 WisFaq