Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren

De bedoeling is de integraal van x3·e(tot de x2) te berekenen

Dit moet gebeuren met partiële integratie.
Dus dan zou ik u= x3
en du = 3x2·dx
dv = e(tot de x2)·dx
v= ...

Dan zit ik al vast, want wat is v? Ik weet dat de integraal van een e gewoon e blijft, maar als je e afleidt, moet je de macht toch ook afleiden? Dus bij integralen moet dit gewoon omgekeerd? maar hoe?

Tinne
3de graad ASO - woensdag 4 februari 2015

Antwoord

Waarom moet het met partiële integratie? Ik zou voor de substitutiemethode kiezen!
Stel ex2 = u zodat x2 = ln(u) en dus 2xdx = 1/u.du enz.
Je krijgt 1/2 Int(ln(u)du en deze integraal kan dan partieël maar de primitieve hiervan is meestal als standaardprimitieve vermeld.
Al met al kwam ik uit op 1/2ex2.(x2 - 1)

MBL
woensdag 4 februari 2015

©2001-2024 WisFaq