Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een functie met 2 variabelen oplossen

Hoe kan ik een functie met 2 onbekende variabelen oplossen?

Een voorbeeld:

Ik heb de functie f(x)= -3x2+px-q

Ik wil weten wat p wordt in het geval dat de parabool de x-as raakt en wat moet q zijn waardoor het onder de x-as ligt(dus wat moet q zijn waardoor q < x-as)?

Alvast bedankt!

Alexan
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 februari 2015

Antwoord

Hallo Alexander,

Bedenk dat de discriminant D=0 wanneer de parabool de x-as raakt. Dus:

p2-4·-3·-q = 0
p2 = 12q
p = √(12q) of p = -√(12q)

Jouw tweede vraag is me onduidelijk: 'het' moet onder de x-as liggen, maar wat is 'het'? Je ligt toe: wat moet q zijn waardoor q onder de x-as. Als q onder de x-as ligt, is q kennelijk kleiner dan nul, maar ik betwijfel of dit jouw vraag is.

GHvD
dinsdag 3 februari 2015

©2001-2025 WisFaq