Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijkingen exact oplossen

Als je de tabel hebt van graden, radialen, sinus, cosinus en de tangens, begrijp ik niet goed hoe je een cosinus of sinus vergelijking moet oplossen als het getal dat je nodig hebt uit de tabel negatief is in plaats van positief.

Bij sommige gevallen moet je het getal dat je uit de tabel haalt zelf in de min zetten, bij sommigen moet je +1$\pi$ doen en het is mij onduidelijk wanneer je wat doet.

Bijvoorbeeld

sina = - 0.5 [2]
a = 1.25$\pi$ + 2k$\pi$ etc
Hier moet je bij de 0.25$\pi$ uit de tabel een hele $\pi$er bij optellen.

bij
sin 2 x = - 0.5
2x = -1/6$\pi$ + 2k$\pi$ etc
x = -1/12$\pi$ + k$\pi$

In dit geval moet je een min zetten voor de verkregen waarde uit de tabel.

Kunt u het mij uitleggen?

SJ
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 februari 2015

Antwoord

Beste,

Dat heeft te maken met de eenheidscirkel. Kijk eens naar volgende link:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eenheidscirkel

Ik denk dat dat je al een heel stuk zal helpen.

DvL
dinsdag 3 februari 2015

©2001-2024 WisFaq