Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarom is 0·oo niet gedefinieerd?

Waarom is 0·$\infty$ niet gedefinieerd?

piet p
Overige TSO-BSO - dinsdag 11 februari 2003

Antwoord

0·$\infty$ is niet gedefinieerd, omdat het ervan afhangt 'hoe 0 de 0' is en 'hoe $\infty$ de $\infty$'.
Ik zal dit illustreren aan de hand van een paar voorbeelden:

Bekijken we de functie f(x) = 3/x · x.
Wanneer we x naar $\infty$ laten gaan, wordt de eerste factor (3/x) gelijk 0 en de tweede factor (x) gelijk aan $\infty$. De functie is te vereenvoudigen tot f(x)=3, en zo zien we dus dat in dit geval geldt: 0·$\infty$ = 3.

Bekijken we nu de functie f(x) = 3/x2 · x.
Wanneer we x naar $\infty$ laten gaan, wordt de eerste factor (3/x2) weer gelijk 0 en de tweede factor (x) weer gelijk aan $\infty$. Maar wanneer we de functie nu vereenvoudigen (f(x) = 3/x zien we dat in dit geval geldt: 0·$\infty$ = 0.

Bekijken we tot slot de functie f(x) = 3/x · x2.
Wanneer we x naar $\infty$ laten gaan, wordt de eerste factor (3/x) weer gelijk 0 en de tweede factor (x2) weer gelijk aan $\infty$. Vereenvoudiging van de functie geeft nu f(x) = 3·x en we zien dat in dit geval geldt: 0·$\infty$ = $\infty$.

Om dezelfde reden geldt dat 0/0 ook niet gedefinieerd is. (Zoek dit aan de hand van zelf gekozen voorbeelden uit.)

wh
woensdag 12 februari 2003

©2001-2024 WisFaq