Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Beginwaardeprobleem bij een differentiaal vergelijking

mv'=mg-k(t)v
k(t)= 0.45 als t<t0
30 als t>t0

t0=12
m=65 en g=9.81
Bestaat er een unieke oplossing voor het beginwwardeprobleem v(0)=0

Sunita
Iets anders - zondag 18 januari 2015

Antwoord

Hallo Sunita,

De gegeven differentiaalvergelijking heeft als oplossing:

q74750img1.gif

Uit de beginvoorwaarde v(0)=0 volgt:

q74750img2.gif

Dus:

q74750img3.gif

Deze waarde geldt tot t=t0. De snelheid v(t0) kan je berekenen door de waarde van t0 in te vullen.

Op t=t0 verandert de waarde van k. Je krijgt dan een 'nieuw' beginwaardeprobleem. Met de randvoorwaarde dat op t=t0 de snelheid v gelijk moet zijn aan de berekende v(t0) kan je een nieuwe waarde voor C berekenen die geldig is vanaf t=t0.

GHvD
dinsdag 20 januari 2015

©2001-2025 WisFaq