Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Van een parametervoorstelling naar een vergelijking

Hoi,
Ik ben al heel lang bezig met het uitvogelen van een vraag maar kom er niet uit. Gegeven is de parametervoorstelling K$\Rightarrow$ x=cos(2t) en y=1+2cos(2t).

--Geef een vergelijking van de rechte lijn waar de grafiek op ligt. Ik zou het totaal niet weten hoe ik hiervan een vergelijking moet maken. Als ik het plot dan zie ik dat het een rechte lijn is.

In het antwoordenboekje staat dat je x=cos(2t) kunt substitueren in y=1+2cos(2t).. als ik dat doe dan kom ik op het volgende uit:

x=cos(2t)
cos(2t)=x
2t=cos-1(x) $\Rightarrow$inverse cosinus van x toegepast.
--Delen door 2
t=0,5·cos-1(x)
vul ik t=0,5·cos-1(x) in in y=1+2cos(2t) dan kom ik op
y=1+2cos(2(0,5·cos-1(x))
y=1+2cos(cos-1(x)). En nu kom ik er niet meer uit. Ik weet nu niet hoe ik 1+2cos(cos-1(x)) moet omschrijven in
y=1+2x, wat het antwoord is. Kunt u me daarmee helpen?

Met vriendelijke groet,

Bastiaan.

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 januari 2015

Antwoord

Je hebt een parametervoorstelling met:

x=cos(2t)
y=1+2cos(2t)

Als je in de tweede vergelijking cos(2t) vervangt door x dan krijg je:

y=1+2x

oftwel...

y=2x+1

...en dat is dan de vergelijking van de rechte lijn waar de 'kromme' op ligt. Meer moet het niet zijn!

WvR
donderdag 15 januari 2015

©2001-2024 WisFaq