Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 74643 

Re: Re: Primitiveren van een e-functie

Ik heb het zelf eerst geprobeerd met partieel primitiveren, maar kwam er niet uit:

ò f'·g = f·g - ò f·g'

f'=(2x2+3x)
g=e-x
f=2/3·x3 + 1,5·x2
g' = -e-x

ò (2x2+3x)·e-x = 2/3·x3+1,5·x2·e-x - ò 2/3·x3+1,5x2·-e-x

Maar dan kom ik niet verder want ik weet niet hoe ik het laatste stukje, 2/3·x3+1,5x2·-e-x, moet primitiveren. Kunt u mij hiermee verder helpen, en klopt het wat ik tot nu toe heb gedaan?

Alvast bedankt voor het lezen.

Met vriendelijke groet,

Alex.

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 januari 2015

Antwoord

Het ligt voor de hand om de volgende keuze te maken:
f'=e-x
g=2x2+3x
omdat de primitieve van e-x gelijk is aan -e-x en dat is eenvoudiger dan de primitieve te nemen van 2x2+3x.
Misschien dat je het met deze keuze nog eens opnieuw kunt proberen.
(Wees erop voorbereid dat je tweemaal achter elkaar moet partieel primitiveren)

hk
zondag 4 januari 2015

©2001-2025 WisFaq