Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren van een e-functie

Hoi,

De functie f(x) = (2x2+3x)·e-x moet ik primitiveren,
alleen zou ik niet weten hoe het moet
als ik stel dat F(x) = (2x2+3x)·e-x, en dat dan differentieer kom ik op F'(x) = e-x·(-2x2+x+3), maar nu weet ik niet hoe ik verder moet om F(x) zo te krijgen dat F'(x) = f(x). Zou u mij hiermee kunnen helpen?

Met vriendelijke groet,
Alex

Alex
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 4 januari 2015

Antwoord

Als je stelt dat F(x)=(ax2+bx+c)·e-x
dan vind je
F'(x)=(-ax2+(2a-b)x+b-c)×e-x
Je weet dan dat:
-a=2
2a-b=3
b-c=0

Hieruit volgt: a=-2
2·-2-b=3 dus b=-7
b=c dus c=-7

hk
zondag 4 januari 2015

 Re: Primitiveren van een e-functie 

©2001-2024 WisFaq