Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60555 

Re: Inversie

Kan iemand mij helpen om dit te bewijzen met inversie?

Corrie
Student hbo - zondag 7 december 2014

Antwoord

Beste Corrie,
De 2e vraag is keurig bewezen op:Zie aldaar ook S201.

De 1e vraag:
Construeer een cirkel door gegeven punt M die twee gegeven cirkels c1 en c2 loodrecht snijdt.
De straal van c1 noem ik r en het middelpunt C.
De gegeven constructie begint met het construeren van M', de inverse van M in c1.
(Dat kan door R, het raakpunt van de raaklijn uit M op c1 loodrecht te projecteren op MC)

De middelloodlijn van M en M' is de meetkundige plaats van alle punten die middelpunt zijn van een cirkel door M loodrecht op C. (Dus ook de lijn door het midden van MR loodrecht op MC (C= middelpunt van cirkel c1)

Bewijs:
Bekijk de cirkel met MR als middellijn. (R is raakpunt van de raaklijn uit M aan c1. )
Daar geldt: CR2=r2=CM·CM'. (want CR is raaklijn van bedoelde cirkel met MR als middellijn).
Kies nu een willekeurig punt P op de middelloodlijn van MM'. Teken de cirkel met P als middelpunt door M. Deze snijd c1 in een punt S.Maar omdat we hadden gevonden dat CM·CM'=r2 en CS=r, moet ook gelden dat CS raaklijn is aan de cirkel met P als middelpunt door M. Gevolg: Die cirkel staat loodrecht op c1. (q.e.d.)

Een zelfde constructie met c2 geeft het bedoelde middelpunt van een cirkel die c1 en c2 loodrecht snijdt.
Als je nog vragen hebt, laat maar horen.

Succes,
Lieke.

ldr
maandag 15 december 2014

©2001-2024 WisFaq