\require{AMSmath} Vraag bij een exponentiële vergelijking We moeten nu exponentiële vergelijkingen algabraïsch kunnen oplossen. Maar er is één ding wat ik niet helemaal snap.Bijvoorbeeld de oplossing van de volgende vergelijking:2x-3 = 8√22x-3 =23·21/22x-3 = 231/2Maar waarom verdwijnt er nu een 2? Dat snap ik niet helemaal, ik zou juist denken dat je 2·2 doet en dan de exponenten bij elkaar optelt, dus 431/2 Frans Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 november 2014 Antwoord Je kunt $8\sqrt{2}$ schrijven als een macht van 2. Dat wordt dan:$8\sqrt{2}=2^{3}\cdot2^{\frac{1}{2}}=2^{3\frac{1}{2}}$.Uiteindelijk los je de vergelijking zo op:$\eqalign{ & 2^{x - 3} = 8\sqrt 2 \cr & 2^{x - 3} = 2^3 \cdot 2^{\frac{1}{2}} \cr & 2^{x - 3} = 2^{3\frac{1}{2}} \cr & x - 3 = 3\frac{1}{2} \cr & x = 6\frac{1}{2} \cr}$Dus ergens klopt er iets niet met die uitwerking. WvR zondag 30 november 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
We moeten nu exponentiële vergelijkingen algabraïsch kunnen oplossen. Maar er is één ding wat ik niet helemaal snap.Bijvoorbeeld de oplossing van de volgende vergelijking:2x-3 = 8√22x-3 =23·21/22x-3 = 231/2Maar waarom verdwijnt er nu een 2? Dat snap ik niet helemaal, ik zou juist denken dat je 2·2 doet en dan de exponenten bij elkaar optelt, dus 431/2 Frans Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 november 2014
Frans Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 november 2014
Je kunt $8\sqrt{2}$ schrijven als een macht van 2. Dat wordt dan:$8\sqrt{2}=2^{3}\cdot2^{\frac{1}{2}}=2^{3\frac{1}{2}}$.Uiteindelijk los je de vergelijking zo op:$\eqalign{ & 2^{x - 3} = 8\sqrt 2 \cr & 2^{x - 3} = 2^3 \cdot 2^{\frac{1}{2}} \cr & 2^{x - 3} = 2^{3\frac{1}{2}} \cr & x - 3 = 3\frac{1}{2} \cr & x = 6\frac{1}{2} \cr}$Dus ergens klopt er iets niet met die uitwerking. WvR zondag 30 november 2014
WvR zondag 30 november 2014
©2001-2024 WisFaq