Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Riemann sommen op TI84

Hallo,
In mijn boek staat een voorbeeld van een Riemann-som
van de functie f(x)= x3-4x2+7 op interval (2,5) met 10 deel intervallen.

Als oplossing voor k=0 tot 9 wordt gegeven grote E f(2.15+k.0,3).0.3 = 17.1

Als ik dit, op deze manier in mijn TI84 in geef bij summation E krijg ik 10,5 als oplossing. Hoe voer ik dit wel goed in.

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 november 2014

Antwoord

Ik zie alleen k = 0 staan in je beschrijving. Maar k moet lopen van k = 0 tot en met k = 9 en dan komt er inderdaad 17.1 uit.

Er blijkt bij nogmaals lezen ergens in je vraagstelling een losse 9 te staan. Dat zal dan wel je bovengrens zijn die helemaal verkeerd geland is. Vandaar deze aanvulling.
Ik neem aan dat je de gegeven formule onder Y1 hebt ingevoerd. Dan kun je de gevraagde Riemannsom als volgt tevoorschijn toveren.

Sum(Seq(Y1,X,2.15,4.85,0.3) hetgeen 57,0125 oplevert. Dit moet nog maal 0,3 maar die factor had ik vanwege de leesbaarheid weggelaten. Uiteraard kun je die factor direct in je invoer meenemen.

Wat jij opschrijft werkt ook en je zult misschien je invoer even moeten nalopen.
Met Sum(Seq(Y1(2.15+0.3X),X,0,9)) komt opnieuw die 57,0125 naar boven.

MBL
woensdag 26 november 2014

©2001-2025 WisFaq